Térkép Katalógus arrow GPS arrow GPS felhasználás

Mini GPS szótár


GPS:
A GPS ( Global Positioning System ) egy műholdakból álló globális helyzet-meghatározó rendszer, melyet az USA Védelmi Minisztériuma hozott létre és üzemeltet.
Részletekért kérem kattintson

 

NMEA:
A GPS készülékek legtöbbje, amely támogatja NMEA 0183 szabványt (Amerikai Tengerészet fejlesztette ki) képes kommunikálni a számítógépekkel, ha a szoftwer is tudja fogadni az NMEA 0183-as jeleket.

POI:
Point of Interest (Érdekes pontok). A GPS-ek térképén megtalálható egy olyan adatbázis is, amely érdekes pontokat tartalmaz. Ezek lehetnek éttermek, szállodák, múzeumok, látványosságok, bankautomaták stb... A készülékek POI adatbázisában kereshetünk név szerint vagy az adott pozíciónktól mért távolság szerint.

ROUTE:
Az útvonal útpontokból áll, melyek olyan sorrendben követik egymást, ahogy végig akarunk navigálni rajtuk.

WAAS:
A WAAS egy olyan műholdakból és földi állomásokból álló rendszer, amely lehetőséget teremt a GPS készülékek mérési pontosságának 1-3 méter re csökkentésére. Pillanatnyilag a WAAS műholdak csak Észak-Amerika területén működnek. A WAAS jel fogadása ideális a nyitott területeken és hajózás közben. Ázsiában a MSAS, míg Európában a EGNOS rendszer kerül telepítésre.

PNA, PND:
Személyi navigációs rendszer, speciálisan navigálásra kifejlesztett PDA.

A fenti mini szótár a www.gpslap.hu alapján lett összeállítva.

 

További még részletesebb GPS szótárok:

www.gpslap.hu

www.gpsmagazin.hu